eerlijk_direct

Wat levert het mij op? Mooie vraag, vind je niet? Heb jij deze vraag weleens beantwoord? Nou, ik wel sinds ik deze vraag van mijn teamcoach kreeg. Hoe en waarom? Dat vertel ik je graag. Tijdens mijn beoordelingsgesprek eind vorig jaar kwam ik met mijn teamcoach in gesprek over mijn rol in mijn team. Die is kort te omschrijven als leuk en geweldig. Ik kan mezelf zijn en voel me prettig en op mijn gemak. Maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Dus hadden we het ook over zeggen wat je denkt. En dat was het moment dat ik kennis maakte met deze vraag.

Wat levert het mij op?”

Ik ben iemand die zegt wat ze denkt en duidelijk aanwezig is in gesprekken. En ik kan heel moeilijk tegen onrecht en onzinnige discussies en beschuldigingen. Ik ben een teamplayer die altijd voor het teambelang gaat en nooit voor mijn eigen belang. En ik neem het voor het team op en heb een enorme hekel aan onderlinge strijd tussen teams. Daarnaast ben ik to the point en heb ik vaak al een oplossing voordat het probleem duidelijk is.

Ikzelf vind dat heel logisch, vanzelfsprekend en handig maar voor andere mensen is dit soms wel ingewikkeld. En daar gaat het dan soms weleens mis. Dan gebeurt er iets en dan reageer ik daar op zonder de tijd te nemen om de situatie goed in te schatten. Zonder even rustig na te denken. Kortom ik heb mijn hart af en toe op mijn tong en daardoor lijk ik soms totaal gevoelloos en gemeen terwijl het tegendeel aan de orde is.

Persoonlijke ontwikkeling

In het kader van mijn persoonlijke ontwikkeling gaf mijn teamcoach mij de vraag “Wat levert het mij op?” mee. Een mooie vraag die mij moet helpen met nadenken voordat ik iets zeg. In één-op-één gesprekken, in een team en op de afdeling. Om het niet te vergeten heb ik de vraag op een post-it geschreven en deze onderaan mijn beeldscherm gehangen. En het werkt! Tenminste bijna altijd.

Op momenten dat ik gefrustreerd in staat ben om ongenuanceerd te zeggen wat ik denk tel ik nu nog vaker even tot tien. Als het mogelijk is laat ik even bezinken wat er gebeurt en daarna kijk ik verder. Soms vraag ik zelfs mijn collega’s even om advies voordat ik ergens op reageer en ik heb gemerkt dat ik dan dingen in een ander perspectief kan zien. Dat neemt niet weg dat ik mezelf niet wil verliezen. Ik ben wie ik ben en zeggen wat ik denk hoort bij mij. Maar met zeggen wat ik denk en nadenken voordat ik iets zeg kan ik veel meer bereiken. Of anders gezegd, dat levert mij veel meer op.

Zeggen wat je denkt

Aan de andere kant is deze vraag voor iedereen geschikt en niet alleen voor mij omdat ik zeg wat ik denk. Ook mensen die bijna nooit zeggen wat ze denken kunnen met deze vraag in hun achterhoofd misschien betere keuzes maken over wanneer wel of niet iets te zeggen. Want daar waar ik vaak een belangrijke rol heb omdat ik dingen bespreekbaar durf te maken kunnen mensen die niet snel iets zeggen op bepaalde momenten ook hun aandeel nemen en heel belangrijk zijn voor hun team of de afdeling. Door de rust te bewaren, door te zeggen wat ze zien en voelen of door ook te zeggen wat ze denken.

Mooi hé? In één blog gaat het over mij, jou en het team. Maar de boodschap is dat de vraag “Wat levert het mij op?” door iedereen individueel beantwoord moet worden en toch belangrijk kan zijn voor het hele team of de afdeling. Jij hebt invloed op je team dus. Wil jij meer weten over dit onderwerp neem dan contact met mij op.

Comments are closed.