Situationeel leiderschap. Nee, ik ben toch meer van het Agile leiderschap of nee toch niet. Het dienend leiderschap past beter bij mij. Zeker in deze tijd van online samenwerken zijn we vaak even de weg kwijt. In de managementboeken en op Google staan een breed scala aan leiderschapsvormen. Je kunt jezelf in een leiderschap hokje plaatsen of je hebt van alles een beetje en gaat toch voor de situationele leiderschapsstijl. Het kan allemaal. En het begint bij verbindend leiderschap.
Kijk ik snap dat ieder mens en dus ook iedere manager anders is. Dat heeft natuurlijk met persoonlijkheid te maken. En met de plek waar je werkt en het team waar je leiding aan geeft. De situatie is dus wat mij betreft dus net zo belangrijk als je persoonlijkheid als het over leiderschapsvormen gaat. En helemaal top dat al deze verschillende vormen van leiderschap er zijn. Dit kan een manager helpen bij zijn of haar ontwikkeling als leidinggevende. Maar toch denk ik dat we heel vaak iets vergeten. De sleutel tot succes zeg maar.
Help corona!
Het coronavirus is er. En dus werken we nu ineens veel meer online. Veelal vanuit huis en op afstand van elkaar. Vergt dat dan een andere leiderschapsvorm? Het is een verandering, dat zeker. Voor sommige managers een grote verandering en voor andere managers valt de verandering best mee. Een verandering van samenwerken, van werkomgeving en van systemen. Daar waar je op kantoor vooral te maken en te dealen had met je collega’s moet je nu ook nog rekening houden met je man, vrouw, vriend, vriendin en/of kind(eren). En zelfs de huisdieren vragen om aandacht terwijl jij he-le-maal geen tijd hebt omdat je alweer in het vierde video overleg van vandaag zit. Of totaal het tegenovergestelde: je bent alleen en eenzaam, je mist je collega’s, de sociale contacten en je denkt dagelijks: “Kan ik alweer naar kantoor”. Het kan en mag allemaal. Er is heel veel verandert in de afgelopen tijd. En het is nog (lang) niet klaar.
Niet normaal maken wat niet normaal is
Onze koning zei dit zo mooi op 4 mei tijdens de Dodenherdenking. Zo treffend ook. Sommige mensen hoorden deze woorden heel duidelijk en werden of worden zich langzaam bewust van de situatie. En andere mensen wensen juist snel een nieuw normaal in een leven zonder angst en met goede regels. Maar goed, even terug naar dat leiderschap. Wat mij betreft moet je in het geval van leiderschap ook niet normaal maken wat niet normaal is. Leiderschap, leider of manager zijn betekent dat je een team leidt. En het leiden of managen van dat team doe je op basis van wat er nodig is op dat moment. Op basis van wat de organisatie nodig heeft en op basis van wat het team of de medewerker nodig heeft. En er is één grote noodzaak. Niet alleen nu tijdens COVID-19 en het online werken maar altijd al. De noodzaak en sleutel tot succes is VERBINDING. Of nog beter: verbindend leiderschap.
Geen verbinding
Welke vorm van leiderschap er ook bij jou past, nu jij vooral online jouw team moet managen kom je er al vrij snel achter of jij voldoende in verbinding was met jouw team voor Corona. Dat kan best wel eventjes een dingetje zijn zeg maar. Hoe staat het met de verbinding met jouw team? Weten jouw medewerkers jouw te vinden of is de afstand letterlijk én figuurlijk te groot? Weet jij wat er speelt in het team en in de individuele situaties van de medewerkers? Is er voldoende veiligheid om te delen hoe het gaat en zijn jullie afhankelijk van elkaar? Is je antwoord meerdere keren NEE? Dan heb je iets te doen. En dan is het afwachten van COVID-19 zeker niet de oplossing. Het ontbreken van verbinding is geen Corona probleem of probleem dat ontstaat als je locatie onafhankelijk en online werkt. Het is een probleem dat is ontstaan doordat er geen sprake is van een team maar een stel individuen dat samen werkt. Het is ontstaat doordat jullie onvoldoende hebben geïnvesteerd in de menselijkheid in het team. En gelukkig kun je daar wat aan doen.
Verbindend leiderschap? Hoe dan?
Verbinding is niets meer dan samen zijn. Aan elkaar vastzitten en elkaar nodig hebben. Verbinding kun je voelen. Kijk naar de relatie met je partner of je kinderen. Of met je huisdier. Wat maakt dat je met hun in verbinding bent? Wat voel je dan? Je vindt het fijn om samen te zijn. En je kent ze en weet waar ze blij van worden. Je weet wat ze drijft en hoe je er voor ze kunt zijn. En je weet ook wat ze absoluut niet nodig hebben en wat ze juist heel irritant vinden. Nog mooier: zij weten dit alles ook van jou. Valt het kwartje? We kunnen eeuwig doorbabbelen over leiderschapsvormen en werken op afstand. Maar wat mij betreft is de basis van een goed functionerend team VERBINDEND LEIDERSCHAP. Een nieuwe vorm die al eeuwig bestaat en eigenlijk oud nieuws zou moeten zijn. Want in verbinding zijn en blijven is wat mij betreft de basis van een managementfunctie.
En nu?
Voor verbinding heb je maar twee dingen nodig: tijd en interesse. Ok drie want je moet ook je gevoel de ruimte geven. Investeer tijd in de verbinding door interesse te tonen in je medewerkers. En probeer aan te voelen wat de verbinding nodig heeft. Doe het nu en focus je niet op het na-het-coronavirus-tijdperk. Verbinding heeft altijd prioriteit en de investering die je nu doet is nooit verspilde energie. En nee, je hoeft geen vrienden of “familie” met je medewerkers te worden maar je moet elkaar wel kunnen vinden en aanvoelen.
Verbindend leiderschap it is. De sleutel tot succes.
Wil je meer weten van mij neem dan contact met mij op. Meer lezen? Ga dan naar mijn blogs.