verandering_routine_doorbreken

Change the Habit betekent letterlijk vertaald patronen doorbreken. Iets waar je niet blij mee bent veranderen of aanpassen. Bijvoorbeeld een goed doel dat je je gesteld hebt: stoppen met roken, afvallen, aankomen, meer bewegen, minder stress, beter plannen en ga zo maar door. Al die patronen kun je alleen doorbreken als je de volgende 3 stappen doorloopt:

 1. Inzicht krijgen
 2. Keuzes maken
 3. Veranderen of aanpassen

Het klinkt heel eenvoudig maar patronen doorbreken is natuurlijk absoluut niet makkelijk. Hoe vaak mislukken goede doelen wel niet en wordt het doel niet behaald. 3 weken stoppen met roken en dan toch weer beginnen of 20 kilo afvallen en dan toch weer in je oude patroon terugvallen. Of proberen je werk te plannen en dan toch weer het overzicht kwijt te raken. Doelen niet behalen gebeurt bijna iedereen. Maar wat nou als het wel kan lukken?

Inzicht krijgen om patronen te doorbreken

Waar je mee moet starten als je patronen wilt doorbreken is inzicht krijgen in het patroon. Een patroon is vaak een automatisme geworden. Als ik bijvoorbeeld naar mijn vriend kijk die wil stoppen met roken. Na het eten: een sigaretje, als hij de auto uitstapt: een sigaretje, als hij de supermarkt uitkomt: een sigaretje. En hij heeft het niet eens door. Want het gaat allemaal automatisch. Dus stel jezelf de volgende vragen als je een patroon wilt doorbreken:

 • Wat triggert jou en wat gebeurt er dan?
 • Welke routine heb je als je getriggert wordt?
 • Wat is je beloning?

Bijvoorbeeld: Je stapt uit de auto (trigger), steekt je handen in je broekzak en steekt een sigaret op (routine). En je krijgt nicotine binnen (beloning). Of je komt thuis van je werk en ziet de snoeppot op de tafel staan (trigger). Je loopt naar de snoeppot (routine) en pakt iets lekkers (beloning). En de laatste: je begint met werken en legt je hele bureau vol (trigger) en weet niet meer waar je moet beginnen (routine) dus begin je maar met dat wat je het leukste vindt (beloning) en niet met dat wat de meeste prioriteit heeft. Ik liet het al eerder weten, patronen doorbreken is zeker niet makkelijk!

Keuzes maken

Nadat je inzicht hebt in jouw patronen kun je naar de volgende stap die je helpt bij het doorbreken van je patronen. Je moet keuzes gaan maken. In deze stap gaat het om de volgende vragen:

 • Wat is jouw identiteit?
 • Waar geloof jij in?

Patronen doorbreken betekent ook dat je misschien een stukje van je identiteit verliest. Maar dan moet je wel weten wie jij bent, wat jij kunt en wat jij wilt. Dat zijn nog niet direct de makkelijkste vragen om te beantwoorden. Maar de vragen: waar droom jij van en wat is er nodig om dit te bereiken? zijn misschien al iets eenvoudiger.

Een voorbeeld: jij bent een niet echt gezonde en fitte dertiger die te weinig sport en die een marathon wil lopen. De kilo’s zijn niet echt een probleem en je hebt je lichaam geaccepteerd. Je waardeert je lichaam en vindt jezelf mooi. Maar jouw levensstijl maakt het lopen van de marathon wel veel moelijker. Dan droom jij dus van de marathon en kun je het nodig vinden om jouw levensstijl aan te passen. Of een ander voorbeeld: je bent een ondernemer die wil groeien. Een carrièrevrouw met veel ambities om steeds succesvoller te worden. Jij droomt van een eigen kantoor en een mooie klantenkring. Om dit te bereiken heb je meer overzicht nodig in je agenda en moet je beter plannen en organiseren.

In het eerste voorbeeld geloof je dus dat het nodig is om een paar kilo kwijt te raken om de marathon te kunnen lopen. En in het tweede voorbeeld geloof je dat je meer overzicht nodig hebt om te kunnen groeien met je bedrijf. En dat geloof is heel erg belangrijk als je patronen wilt doorbreken. Waarom? Dat lees je in de derde stap.

Veranderen of aanpassen en patronen doorbreken

Je wilt patronen doorbreken maar wat wil je veranderen of aanpassen? Dat moet je dus weten. En het antwoord staat hierboven bij het antwoord op de vraag: waar geloof jij in? Klinkt redelijk eenvoudig toch? Maar toch zijn er nog een aantal dingen die jou kunnen helpen:

 • Stop niet maar ontwikkel een andere routine
 • Creëer een andere identiteit
 • Zoek naar voorbeelden
 • Stel doelen

Ik bedoel dus niet dat je niet moet stoppen met roken als je wilt stoppen met roken. Wat ik bedoel is dat je de routine moet aanpassen. In het voorbeeld van mijn vriend moet je dus iets anders gaan doen als je uit de auto stapt of als je uit de supermarkt komt. Iets dat de aandacht afleidt van jouw trigger. Hetzelfde met het voorbeeld van de ongezonde levensstijl. Zorg dat de snoeppot uit zicht is of zorg dat je geen snoeppot meer in huis hebt.

Een andere identiteit kun je creëren door te weten waar jij voor staat en wat jouw doel of verlangen is. Je kunt geen marathon lopen als je ongezond leeft. Dus jouw nieuwe identiteit wordt dan de gezonde in plaats van ongezonde persoon. Of in het geval van plannen en organiseren wordt jouw nieuwe identiteit een opgeruimde persoonlijkheid. Dan kun je bijvoorbeeld beginnen met je kantoor of bureau of huis opruimen en elke ochtend zorgen dat alles overzichtelijk en opgeruimd is.

Door voorbeelden te vinden kun je makkelijker een doel stellen. Kijk maar eens naar de influencers op social media. Als jij iemand ziet die heeft of doet wat jij wilt hebben of wilt doen dan kun je onderzoeken hoe deze persoon het doel behaalt heeft. En deze kennis en informatie kun jij dan gebruiken om jouw routine aan te passen, jouw identiteit te creëren en jouw doel(en) te behalen. En dan komt alles dus samen en kun jij jouw patronen doorbreken.

Hoe klinkt dit? Is deze informatie bruikbaar? Laat het mij weten via Facebook, Instagram of mijn website. En denk je, ik wil patronen doorbreken maar kan dit niet alleen. Neem dan contact met mij op.

Deze blog is geïnspireerd op het boek The power of Habit – why do we do what we do and how to change – van Charles Duhigg

Comments are closed.