samenwerken-team-verschikkelijk

Samenwerken met collega’s is een uitdaging! En daarom is dit interessant leesvoer over het samenwerken in een team. Ik vind dat dus echt super interessant. En leuk! Mijn dagelijkse uitdaging op het werk haal ik niet uit de normale werkzaamheden maar uit het samenwerken. Elke dag is het weer anders, altijd is er wel wat en toch lukt het ons bijna elke dag weer om effectief samen te werken in het team. Een zelfsturend team. Een team zonder manager met een teamcoach on the side. Het heeft voor- en nadelen. Vandaag bespreek ik ze met jullie en ik ben heel benieuwd hoe jullie erover denken. Samenwerken in een team is verschrikkelijk?

De valkuilen van een zelfsturend samenwerkend team

Vanuit mijn studie Communicatiewetenschappen weet ik dat een (zelfsturend) team effectief kan functioneren als er sprake is van respect, vertrouwen, inzet en waardering voor elkaar. Ook moet het mogelijk zijn om invloed op elkaar uit te oefenen. En om dit voor elkaar te krijgen is er interactie, communicatie, verbinding, onafhankelijkheid, veiligheid en prestatiegerichtheid nodig van en tussen de teamleden. Zo, dat is een hele mond vol met interessante en belangrijke woorden. Maar als je de woorden even rustig op je laat inwerken dan ga je inzien dat alle woorden een logische verbinding hebben met het effectief samenwerken in een zelfsturend team. Maar daar gaat het vandaag niet over. Vandaag gaat het over de valkuilen van het samenwerken in een zelfsturend team.

Werknemers gaan over hun grenzen heen als ze teveel samenwerken

Als je samenwerkt in een team wordt je verantwoordelijkheidsgevoel al snel groter of te groot. Ik kan mij hier wel iets bij voorstellen omdat ik in verschillende teams heb gemerkt dat dit gebeurt. Soms omdat je denkt dat je onmisbaar bent en soms omdat je denkt dat anderen het niet zo goed doen als jijzelf. Met als gevolg dat jij over je grenzen kunt gaan. De oplossing? Praten! Maak je gevoel van verantwoordelijkheid en werkdruk bespreekbaar. Denk na over waarom je werkdruk hebt en waarom jij de neiging hebt om over je grenzen heen te gaan. En ga hierover in gesprek zodat je elkaar kunt helpen. Want dat is ook van belang in een zelfsturend team: elkaar helpen.

De druk neemt toe als je samenwerkt

Werkdruk  die toeneemt doordat je het gevoel hebt dat je altijd hard moet werken. Ook deze herken ik. En als er dan ook nog een collega of een paar collega’s vrij hebben dan ga je helemaal rennen. Met als gevolg dat de werkdruk nog meer toeneemt. Onze oplossing? Opnieuw praten! En haalbare doelen stellen. Je kunt jezelf zoveel druk opleggen als je zelf wilt. En natuurlijk heb je soms deadlines en afspraken waardoor het drukker is dan normaal. Maar dat betekent niet dat je door de hele werkweek heen geen haalbare doelen kunt stellen.

Als je werkt in een team moet je samen ondervinden wat haalbare doelen zijn. Learning on the job it is. En als je erachter bent gekomen wat haalbaar is en wat niet moet je nog weer zorgen dat iedereen zich aan de gemaakte afspraken wil houden en blijft houden. Het blijft een proces. Een teamproces waarbij je elkaar moet helpen om te voorkomen dat de druk voor het team of voor iemand persoonlijk te hoog wordt. Wees eerlijk naar elkaar, praat met elkaar en wees lief voor elkaar.

Rotklussen worden niet opgepakt

Niemand heeft zin in de rotklussen. Ook hier heb ik verschillende teams wel een beetje ervaring mee. Iedereen doet gewoon graag wat hij of zij het leukste vindt. Dat is denk ik ook normaal. Als je dingen moet doen die je leuk vindt is een werkdag toch wat fijner dan als je de minder leuke dingen moet doen. Waar je bijvoorbeeld voor kunt kiezen is om twee mensen verantwoordelijk te stellen voor het dagelijks verdelen van de nieuwe werkzaamheden zodat het niet mogelijk is om alleen de “leuke” dingen te doen. De lopende werkzaamheden worden per dag opgepakt. En die worden elke ochtend besproken.

Het wordt bijna saai maar ook hier geldt weer: praten en bespreekbaar maken. Zorg er met elkaar voor dat “rotklussen” niet blijven liggen. Wat jij een rotklus vindt, vindt een ander misschien wel leuk en dat is dan weer een voordeel van het samenwerken in het team. Zolang “rotklussen” bespreekbaar worden gemaakt blijven ze niet liggen.

De neuzen staan niet dezelfde kant op terwijl je toch moet samenwerken

Samenwerken in een team is een proces van ontwikkeling met verschillende fasen die een team moet ondergaan. In het begin ben je allemaal individuen en door te communiceren, praten en discussiëren, over de manieren van werken en oplossingen voor problemen te vinden gaan de neuzen langzaam dezelfde kant op staan. En natuurlijk gebeuren er soms dingen en ben je het lang niet altijd met elkaar eens. Heel herkenbaar! Maar door te praten en in ieder geval een gezamenlijk teamdoel te hebben: klanten zo goed mogelijk helpen, zoveel mogelijk productie draaien of wat dan ook kun je de neuzen dezelfde kant op krijgen en houden.

Er staat een leider op

Iedereen in het team heeft verschillende eigenschappen, rollen en kwaliteiten en dat moet je koesteren. Dat is dus normaal en zou absoluut geen probleem moeten zijn. Waardeer elkaar op elkaars kwaliteiten en sterke punten en help elkaar met het ontwikkelen van de zwakke punten. Ik denk dat er geen probleem is met één of meerdere leiders die opstaan in een zelfsturend team zolang ze maar gewaardeerd en geaccepteerd worden. En een leider hoeft niet iemand te zijn die zegt wat iemand anders moet doen. Een leider kan ook iemand zijn die dingen bespreekbaar maakt en die ervoor zorgt dat de focus op het gezamenlijke doel blijft bestaan.

Conclusie over samenwerken in een zelfsturend team

Voor- en of nadelen in een zelfsturend team die zijn er zeker. En valkuilen ook. Maar ik ben er ook van overtuigd dat elk voordeel zijn nadeel heeft en andersom ook. Het is maar net hoe je naar de verschillende punten kijkt en hoe jezelf openstaat voor het werken in een zelfsturend team. Individuen maken samen een zelfsturend team en het is dan ook zaak om af en toe kritisch naar jezelf en elkaar te kijken. Kijken naar de invloed die jij denkt dat je hebt op het team en de invloed die anderen denken dat jij hebt op het team.

Wat vinden jullie van mijn gedachtegang? Mee eens of niet? En wat denken jullie van de valkuilen van een zelfsturend team? Vind je het leuk om eens een keer samen te sparren over dit onderwerp neem dan contact met mij op.

Comments are closed.