koffie_eigen_tijd

Zeg Debby, maar kun je dat wel serieus nemen? Dat online werken van jou als consultant? Nou dat is een goede vraag hoor. Een veel gestelde vraag ook. Met als antwoord een dikke JA. Online consultancy is serieuze business. Waarom die dikke JA? Dat zal ik uitleggen.

Van lockdown tot online werken

Kijk, ik weet het nog precies. 10 maart 2020, de dag dat mijn man naar Italië vloog voor zijn opleiding tot kok. En de dag dat Italië in lockdown ging. Nog geen week later werkte ik in Nederland ook vanuit huis. Vanaf half maart 2020 tot 1 september 2020 bestond mijn opdracht als projectleider Optimalisatie Processen bij het UWV daardoor grotendeels uit online veranderen, optimaliseren en communiceren.

Een serieuze opdracht met serieuze deadlines en een serieuze wens tot implementatie. Dan kun je niet zomaar even stoppen omdat COVID19 om de hoek komt kijken en je alleen nog maar online kunt werken. Dan ga je op zoek naar alternatieven om ervoor te zorgen dat het veranderen, optimaliseren en communiceren door kan blijven lopen.

Online consultancy vanuit Italië

Dit deed ik dus tot 1 september 2020 en vanaf 1 oktober 2020 werk ik via Change the Habit voor mezelf als online management consultant. Ik doe eigenlijk precies hetzelfde, het adviseren en ondersteunen van managers op het gebied van veranderen, communiceren en optimaliseren, maar dan niet meer in loondienst maar als zelfstandige. En mijn werkplek is verplaatst van Nederland naar Italië. Wat valt daar niet serieus aan te nemen?

La Bella Italia is voor vele Nederlanders misschien dé vakantiebestemming van Europa. Maar voor mij is dit ook het thuisland van mijn man. De plek waar hij geboren en getogen is en waar we nu samen zijn. Niet voor vakantie maar om te onderzoeken of we ons leven hier op kunnen bouwen. En zoals COVID19 ons geleerd heeft kunnen we ergens anders zijn en toch in verbinding blijven met elkaar waardoor online samenwerken eigenlijk veel makkelijker is geworden dan offline samenwerken.

Declarabele versus niet declarabele uren

Ik heb ervoor gekozen om gemiddeld 24 uur per week beschikbaar te zijn voor online consultancy opdrachten. Ten eerste omdat ik dan bewuste keuzes moet maken in welke opdrachten ik wel of niet aanneem en ten tweede omdat ik dan ook tijd en ruimte overhoudt om te bloggen en te schrijven over mijn visie op online werken en leidinggeven. Er zit zoveel inspiratie in mijn hoofd en door maximaal 24 uur te werken aan opdrachten heb ik daarnaast ook de ruimte om die inspiratie om te zetten in content. En ten derde omdat ik heb besloten dat ik wil werken om te leven en niet wil leven om te werken.

Dus ja, die koffie op het terras drink ik wel in mijn eigen tijd. Cafeïne-vrije koffie overigens want ik ben allergisch voor cafeïne. Best wel jammer in een land als Italië waar de koffie toch echt heerlijk smaakt.

Online consultancy levert tijd op

Ik geloof ook dat online werken heel goed werkt omdat wij Nederlanders veel te veel tijd verspillen in een werkdag. Het oneindig overleggen om het overleggen en het praten om het praten. Elke dag maar weer. Lange verhalen in rapportages met een overvloed aan blablabla. Dat dus. Het kan wat mij betreft allemaal veel korter, duidelijker, makkelijker en simpeler. Online werken helpt daar zeker aan mee.

En het kan ook eerlijker en oprechter. Door gewoon direct te zeggen wat je denkt en voelt en wat volgens jou de oplossing is. In het nu. Door elkaar aan te horen, elkaars visies te accepteren en respecteren en daarna direct samen to the point te komen. Online overleggen hebben daar wat mij betreft een positieve bijdrage aan. Het is korter en duidelijker en je moet wel zeggen wat je denkt of voelt anders kan die ander de boodschap niet ontvangen. Of dit altijd makkelijk is? Nee! Maar het is zeker wel te ontwikkelen en te trainen.

En wees nou eerlijk, na een uurtje overleg via MS Teams of Zoom ben je er toch wel klaar mee? Ik in ieder geval wel. Online overleggen moeten wat mij betreft niet langer dan een uur duren. Duurt het langer dan in ieder geval even een pauze tussendoor.

Nou wat denk jij?

Is online consultancy mogelijk? Of ben je van mening dat online advies en ondersteuning op het gebied van veranderen, communiceren en optimaliseren toch echt niet gaat werken? Ik ben wel benieuwd naar jouw visie over online consultancy. Laat je het mij weten via debby@changethehabit.nl? Kun jij advies en ondersteuning gebruiken neem dan vooral contact met mij op via 0031612767967. Ik werk samen met consultancybureau PROX6, dus je kunt ook altijd contact op nemen met Silvia Zonneveld om de mogelijkheden te bespreken. Zij is bereikbaar op 0031623026451.

Comments are closed.