Mindfulness - Change the Habit - Debby Geissler

Adem in, adem uit en laat je gedachten komen en gaan. Hoe klinkt dat? Als zweverig? Of “als dat zou ik ook wel willen maar dat gaat me nooit lukken?” Als onzin? Als ontspanning? Het kan allemaal. Een tijdje geleden deed ik een workshop Mindfulness. Gewoon om eens te kijken wat Mindfulness nou precies is. Is het een manier om mijn hoofd even leeg te krijgen of wordt mijn hoofd er nog voller van?

Wat doe je als je mindful bezig bent?

Voordat de workshop begon werd de toon al gezet. “Mindfulness?” “Das toch van die zweverige onzin?” “Dat moet ik niet hoor!” “Dat soort dingen vind ik echt onzin!” Dat was iemand die vroeg wat wij gingen doen. Een voorbijganger zeg maar. Ok, dat mag je natuurlijk vinden. Mijn reactie: “Maar weet je wel wat het is dan?” “Wat doe je als je mindful bezig bent?” Euuhhhh, stilte, vragende blikken en dan toch maar weer: “Nee het is niks voor mij”. Typisch en vast wel herkenbaar hè? Direct zeggen dat het niets voor je is als je niet eens weet wat het precies is. Ik heb het opgegeven om mensen in dat soort gesprekken te overtuigen. Het is ieders keuze om ergens wel of niet voor open te staan. 

Een hoofd vol gedachten

Maar goed. Met mijn mind full gedachten en nieuwsgierig ging ik naar de workshop Mindfulness. En daar zat ik dan met een aantal vreemde mannen en vrouwen te praten over (werk)stress, gedachten en ontspannen. Over hoe moeilijk het soms kan zijn om te ontspannen en tot rust te komen. Herkenbaar? En vind je het al zweverig? Wat direct al opviel was dat ik niet alleen was. Blijkbaar is het hebben van een hoofd vol gedachten best wel van deze tijd. De keuze om het toe te geven en er wat mee te doen is dat duidelijk nog niet. 

De workshop duurde een uur en tijdens dat uur gingen we kort in op hoe het komt dat we vaak stress en/of een hoofd vol gedachten hebben. En daarna deden we twee oefeningen. Ik zie je nu denken: daar komt het zweverige! Maar wees gerust, de hele workshop ben ik met beide voeten aan de grond gebleven. Wegvliegen was geen optie. Nog steeds (een beetje) nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Mindfulness oefening 1

De eerste oefening was een staande oefening waarbij we volledig op onze voeten moesten gaan staan door rustig heen en weer te wiebelen. Klinkt simpel en logisch toch? Maar dat was het niet. Ik stond dus niet volledig op mijn voeten. Door te wiebelen kwam ik erachter dat ik veel steviger kon gaan staan en dat dit rust gaf. We werden rustig door de oefening heen gepraat en gingen daardoor ook op onze ademhaling letten. Ogen open of ogen dicht, schoenen aan of schoenen uit was een keuze. Alles was goed zolang je je er prettig bij voelde. Binnen no time werd ik rustiger en de stress en gedachten fladderden rustig mijn lichaam uit. Ontspannen bleek veel eenvoudiger dan ik dacht

Mindfulness oefening 2

De tweede oefening was een zittende oefening. Weer werd gezegd dat de voeten goed op de grond moesten staan en dit keer ging de focus direct naar de ademhaling. Je handen op je middenrif leggen op de plek waar je ademhaling voelbaar is en deze door rustig te ademen proberen omlaag te brengen. Ik weet van mezelf dat ik vaak hoog adem en dat een lage ademhaling rust geeft. De gedachten die we hadden tijdens deze oefening moesten we niet tegenwerken maar laten gaan. Ook dit herken ik bij mezelf. Als ik in bed lig kan ik boos op mezelf worden omdat ik niet kan stoppen met denken waardoor ik helemaal niet meer in slaap kan komen. De oefening duurde langer dan de staande oefening en ik begon heerlijk te ontspannen. Ik mocht aan mijn werk en mijn lief denken en kon tegelijkertijd toch tot rust komen. Wat een luxe! 

Ontspannen

Minder stressen en ontspannen kan zo simpel zijn. Je moet er alleen voor open staan en niet direct denken dat iets onzin, zweverig of niets voor jou is. Jij bent het zelf die iets kan veranderen als je dat wilt en als je er voor open staat. En wat denk jij nu? Hou jij liever je mind full  gedachten of ga je googelen op Mindfulness? Of neem je contact met mij op om te kijken wat ik voor jou kan doen?

 

Comments are closed.