meer-doen-minder-tijd

Facebook attendeerde mij een tijdje geleden op het boek Road to freedom – de 4-urige werkweek in de praktijk van Karel Emck. Ik als startende ondernemer van Change the Habit én ook nog in loondienst én volgens velen erg goed in plannen en organiseren was heel nieuwsgierig naar het idee van Karel. Want wees nou eerlijk, wie wil er nou niet 4 uur per week werken en toch succesvol kunnen zijn. Ik zag mezelf al ergens aan de andere kant van de wereld met een cocktail op het strand liggen en daarnaast 4 uur per week werken. Dat klinkt mij als muziek in de oren. Maar goed, het boek van Karel Emck focust zich op meer doen in minder tijd en kan volgens mij onderverdeeld worden in een gedeelte voor particulieren en ondernemers en een gedeelte alleen voor ondernemers. Super interessant!

Meer doen in minder tijd

Druk is bijna iedereen tegenwoordig. En dat is iets wat dus totaal niet origineel en/of onderscheidend is. Druk met van alles en nog wat maar vaak ook met dingen waar je niet druk mee zou moeten zijn. Dus is een stukje timemanagement voor heel veel mensen gewenst. Volgens Karel wordt iets een gewoonte als je het 30 dagen vol kunt houden. En dat geldt dus ook voor timemanagement. Timemanagement wordt in dit boek omschreven als het managen van onderbrekingenbijvoorbeeld:

–          Een praatje met een collega

–          Een inkomend telefoongesprek

–          Een belangrijk inkomend mailbericht

–          Een mobiel die geluid maakt omdat je een berichtje krijgt

–          Een gedachtestroom (wat gaan we vanavond eten, welke kadootje zal ik kopen enz)

Herkenbaar? Voor mij wel. En wat ik heel interessant vond om te lezen is dat het gemiddeld 20 minuten kost om weer in de flow te komen na een onderbreking. 20 hele minuten. Dat is pas zonde van je tijd!

Doe belangrijke dingen eerst

Een planning doet wonderen. Daar ben ik het volledig mee eens. Dus breng je dag of week in kaart. Wat moet er als eerste gebeuren en hoeveel tijd heb je daarvoor nodig. Wees lief voor jezelf en plan voldoende tijd in. Ja, er zitten maar 24 uren in een dag en ja we horen ongeveer 8 uren te slapen. Dus er moeten keuzes gemaakt worden en daar gaat het vaak fout. Herkenbaar? Een beetje zoals het nummer van André Hazes: “Ik haal alles uit het leven!”. Neem van mij aan dat dit alleen mogelijk is als je lief bent voor jezelf en een eerlijke planning hanteert. Wist jij trouwens dat 80% van je levensgeluk voortvloeit uit 20% van je activiteiten? Nog een reden om je dagindeling of weekindeling eens goed onder de loep te nemen.

Stoorzenders uit

Niet storen! op een bordje is de beste uitvinding ooit. Dat is niet onbeschoft of arrogant of gemeen of wat dan ook. Niet storen laat zien dat jij je even moet focussen en dus even geen afleiding kunt gebruiken. Andere oplossingen zijn bijvoorbeeld je deur dicht doen of oordoppen in doen. Ik ben wel van mening dat dit periodes mogen zijn in een dag maar geen hele dagen. Er is volgens mij niets irritanter dan iemand die een hele dag niet bereikbaar is. Het is natuurlijk ook afhankelijk van waar je werkt en wat je moet doen. Ook je telefoon uitzetten of op stil zetten is een goed idee. Als laatste adviseer ik jou om je notificaties van je mail en telefoon uit te zetten en op vaste tijden je mail te checken. Op die manier heb jij de regie over je mail en telefoon en niet andersom.

Not-to-do-list

To-do-lijstjes maken is hip. Bijna iedereen heeft in zijn/haar hoofd, of op papier, of in de telefoon weleens een lijstje met dingen die nog moeten gebeuren. Handig en overzichtelijk en het zorgt ervoor dat je overzicht houdt. Maar om je tijd goed te besteden is er meer nodig. Houd eens een week een lijst bij met alle werkzaamheden die je verricht en noteer daarbij ook de tijd die je aan deze werkzaamheden besteedt. Ga daarna eens kijken welke werkzaamheden je kunt laten vervallen omdat ze geen meerwaarde hebben of niet leuk zijn en welke werkzaamheden je kunt uitbesteden. En dit alles onder het motto: wat je niet doet, bepaalt wat je wel kunt doen! En nog belangrijker: ontspanning hoort ook in je lijstje: sporten, wandelen, een boek lezen, dat zijn juist de dingen waar je tijd voor moet inplannen. Waarom? Omdat ontspanning ervoor zorgt dat jij je beter kunt inspannen.

Manage jezelf en doe meer in minder tijd

Timemanagement is het managen van jezelf. Heb jij bovenstaande gelezen en wil jij iets veranderen in je timemanagement? Stel jezelf dan de volgende vragen: Waarom doe ik wat ik doe en waarom doe ik niet wat ik doe? Want laten we eerlijk zijn. Ik kan jou wel vertellen hoe je je tijd het beste kunt indelen. Maar jij bent degene die het moet gaan doen. Die veranderingen door moet gaan voeren. En dat gaat je pas lukken als je gelooft in wat je doet. Nog een aantal vragen om over na te denken:

–          Waarom wil ik met deze tips aan de slag?

–          Wat verandert er als ik deze tips ga toepassen?

–          Welk doel kan ik bereiken door met deze tips te starten?

–          Word ik gelukkiger of krijg ik meer aanzien als ik deze tips ga toepassen?

Met behulp van deze vragen kun jij jouw drijfveren in kaart brengen en kom je erachter waarom jij wel (of niet) aandacht moet hebben voor jouw manier van timemanagement. Wil jij jouw drijfveren nog beter in kaart brengen Google dan eens op drijfveren. Daar staan een aantal leuke test online om te onderzoeken wat jouw drijfveren zijn. Heb je hulp nodig neem dan contact met mij op.

Meer doen in minder tijd voor ondernemers

Hierna ga ik verder met het idee van Karel Emck dat naar mijn mening gericht is op ondernemers die meer willen bereiken in minder tijd. Volgens Karel Emck zijn er een aantal voorwaarden:

  1. Baas zijn over je eigen tijd
  2. Je inkomen moet schaalbaar zijn en niet afhankelijk van de uren die je maakt
  3. Vrijheid hebben om werkzaamheden te delegeren aan anderen

Voldoe je aan deze voorwaarden, en volgens mij voldoen veel ondernemers hieraan, dan kun je gaan starten met het EAD-proces van Karel: elimineren, automatiseren en delegeren.

Elimineren, automatiseren of delegeren?

Elimineren gaat op dezelfde manier als het maken van de not-to-do-lijst hierboven. Welke activiteiten kun je laten vervallen maar ook welke activiteiten kun je automatiseren of delegeren? Automatiseren zorgt naast elimineren voor de grootste tijdsbesparing. En delegeren is een mogelijkheid voor alles wat je niet leuk vindt, niet goed kunt of wat een ander relatief goedkoper kan. Delegeren zorgt ervoor dat je niet teveel tijd besteed aan activiteiten met een lage economische waarde. Klinkt logisch toch? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de boekhouding maar ook aan het schoonmaken van je huis. Wat is jouw uurtarief en wat is het uurtarief van een boekhouder of schoonmaakster? Hoe geweldig is het om dit idee toe te passen (met een schoonmaakster)?

Doelgroep bepalen

Jouw doelgroep in kaart hebben is volgens Karel Emck een belangrijk startpunt in het verhaal van elimineren, automatiseren en delegeren. Je moet een probleem vinden dat je kunt oplossen en hoe groter het probleem is hoe meer geld jij kunt verdienen met het oplossen van dit probleem. Maar dan moet jouw doelgroep wel weten dat jij de oplossing hebt. Dus je moet zichtbaar zijn voor jouw doelgroep. Een nog beter woord is opmerkbaar zijn. Jij moet online en offline opgemerkt worden door jouw doelgroep. Een goede manier om online zichtbaar te worden is social media. Bloggen, vloggen, adverteren maar ook emailmarketing.

Email marketing en meer doen in minder tijd

Een lange mailinglist is iets wat iedere ondernemer zou moeten (willen) hebben. Op deze manier bereik je op een makkelijke manier veel (potentiele) klanten door periodiek informatie, aanbiedingen, e-books, online cursussen, gratis workshops enzovoort aan te bieden. Alles zolang het maar waardevol is voor de ontvanger. Ik zelf heb mij hier nog niet zo op gefocust maar ik kan het standpunt van Karel Emck hierin zeker volgen. Alleen kom ik dan op het punt uit dat ik denk dat ik het beter kan delegeren omdat ik er zelf te weinig kennis van heb en het mij teveel tijd gaat kosten. Aan de andere kant kan het mij dus ook heel veel opleveren. Iets om over na te denken. Wordt vervolgd!

Uurtje factuurtje

Werken op uurbasis is  volgens Karel Emck geen optie als je een 4-urige werkweek wilt. Dat lijkt mij vrij logisch. Tenzij je een uurtarief van € 500,00 hebt want dan kun je met 4 uur per week alsnog € 100.000 per jaar verdienen. En voor alle duidelijkheid: € 100.000 per jaar verdienen is geen overbodige luxe als je daarvoor in loondienst werkte en ongeveer € 50.000 bruto per jaar verdiende. Dat zijn ook dingen om over na te denken: hoeveel moet jij per jaar als ondernemer verdienen om rond te kunnen komen?

Voor de ondernemers die geen uurtarief van € 500,00 per uur hebben geeft Karel de tip om je product of dienst schaalbaar te maken. Bied bijvoorbeeld pakketten of programma’s aan en zorg er ook vooral voor dat jij niet je werk bent. Mensen moeten niet jou willen hebben maar jouw product of dienst. Alleen op die manier kun je je werk uitbesteden. Verkoop daarnaast geen nee maar besteed kleine klussen uit aan freelancers. Op deze manier houd je er zelf iets aan over en hoef je geen nee te verkopen.

De laatste tip van Karel Emck: Stop met werken in je bedrijf en ga werken aan je bedrijf!

Een boek boven mijn verwachting met veel praktische tips. Daar houd ik van. Ik kan weer een tijdje aan de slag met mijn ideeën voor Change the Habit en ik hoop dat ik jullie ook op weg heb kunnen helpen. Vind je het leuk om eens met mij te sparren neem dan contact met mij op.

Comments are closed.