liegen_ontslag

Ontslag nemen. Het eerste waarvan iedereen altijd zegt: “Nooit doen!” Zeker niet als je bij het UWV werkt. Maar ik heb het toch gedaan omdat ik gelogen heb. Geen hele grote, lelijke, verschrikkelijke leugens, maar wel allemaal kleine leugentjes. Leugentjes om bestwil. Die ken je toch wel? Ik ook. Maar nu stop ik met liegen en neem ik ontslag.

Een medewerker Bezwaar die liegt

In 2010 begon ik bij de afdeling Bezwaar en Beroep van het UWV als medewerker bezwaar. Het afhandelen van juridische bezwaarzaken ging me goed af. Maar toch loog ik toen al. Want ik vond het helemaal niet zo leuk als ik het deed voorkomen. En dus compenseerde ik mijn juridische werkzaamheden met allerlei kleine projectopdrachten om het leuk te houden. Dat ging een hele tijd goed totdat ik in 2012 besloot om het toch helemaal anders te gaan doen. Ik ging naast mijn werk Communicatiewetenschappen studeren aan de Universiteit van Twente. Want met die opleiding had ik een hele mooie basis om een betere en passende functie te zoeken binnen of buiten het UWV. In 2014 ging ik uit dienst bij het UWV en haalde ik mijn master Corporate Communication. En jep, weer een leugen. Want ik zocht geen andere baan maar ging na 6 maanden toch terug. Terug naar het UWV en terug naar mijn oude functie van medewerker bezwaar.

Organiseren, presenteren en liegen

Natuurlijk kwamen daar weer leuke kleine opdrachten bij. Want we gingen digitaal bezwaarzaken afhandelen. En dus heb ik mij grotendeels, samen met een team van collega’s, bezig gehouden met het voorbereiden van deze digitale omslag. Geen dossiers meer afhandelen maar een stapje hogerop en meewerken aan het Bezwaar en Beroep van de toekomst. Wat was dat gaaf! Ik leerde omgaan met weerstand en het te herkennen èn erkennen. Zo waardevol. En dankzij het organiseren van, en presenteren tijdens, regionale en landelijke bijeenkomsten deed ik veel ervaring op met voor groepen staan. Ik kreeg zelfs plezier in het presenteren en nam mijn rode hoofd, Twentse accent en een aantal zweetaanvallen op de koop toe. Dat is wie ik ben. In 2017 ging ik na het einde van het project toch weer terug naar de functie van medewerker bezwaar. Door de “wijze” woorden: “Doe maar rustig, jouw tijd komt nog wel” verkoos ik financiële zekerheid en veiligheid boven een passende functie, arbeidsvreugde en ambitie. En dus bleef ik liegen tegen mezelf. Want mijn tijd zou toch nog wel komen.

Projectleider en veranderen

En die tijd kwam begin 2019 toen ik op het hoofdkantoor van het UWV in het verre Amsterdam struikelde over een districtsmanager die wel iemand kon gebruiken bij het uitvoeren van zijn Veranderopdracht. Eindelijk Ver-an-de-ren. Yes! Dat gaf energie en ik zei overal “JA” op. Want het kan altijd beter. En ik weet dat, voel dat en zie dat. Daar zit mijn kracht. Vanuit deze positie maakte ik eindelijk de officiële overstap van juridisch medewerker naar projectleider. Ik deed de Prince2 foundation en  Prince2 practitioner projectmanagement opleidingen en werd gedetacheerd naar het UWV Projectbureau. Ook maakte ik kennis met procesoptimalisatie via OpX oftewel Operational Excellence door een masterclass van Marcel van Assen. De Veranderopdracht werd een project. Een project waarin de focus lag op het optimaliseren van processen en waarin ik heel veel leerde over projectmatig werken. Maar ook over situationeel leiderschap, daar schreef ik al meerdere blogs over. En toch was ik nog steeds aan het liegen.

Wie ben ik zonder te liegen?

Het was nog niet klaar. Want naast projectleider in een veranderopdracht ben ik veel meer. Ik ben ook de vrouw van een geweldige Italiaanse man die niet gelukkig is in Nederland. En ik ben ook de vrouw met een kinderwens die inmiddels al bijna 1,5 jaar in een traject heeft gezeten bij een fertiliteitkliniek en 2 ICSI pogingen met 4 terugplaatsingen achter de rug heeft. Ja, dat ben ik. Helemaal compleet. Niets meer en niets minder. En ja, dat deel ik hier. Tot dit moment wisten maar een paar van mijn collega’s hiervan en hield ik dit vooral voor mezelf want ik wilde die professionele en goed functionerende vrouwelijke medewerker zijn. Die sterke, krachtige vrouw die geen zwakte kent en (nog) geen kinderen heeft en zich dus volledig op haar werk en carrière kan focussen.

Verhuizen naar Italië

Maar nu is het tijd om op te houden met liegen. En liegen is natuurlijk een groot woord want dit alles heeft met persoonlijk leiderschap te maken en volledig jezelf durven zijn. Ik ben nu op het punt beland dat ik dat kan. Ik ben namelijk die sterke, krachtige en professionele vrouw. Maar ik ben meer dan dat. Ik ben ook die kleine, menselijke en gevoelige vrouw. Klein en groots tegelijk. Ik ben die vrouw die houdt van haar werk. Die houdt van veranderingen en die het beste voor had met het bedrijf waarvoor ze werkte. Maar ik heb ook het beste voor met mijzelf. En met mijn man. En met onze wensen en dromen. Dus ik stopte met “liegen” en nam ontslag.. Ik koos voor mezelf. En voor hem. Voor ons samen. Want vanaf september 2020 vertrekken wij samen voor onbepaalde tijd naar Italië. Op weg naar La bella vita.

Management consultant op afstand

Ik ga vanuit Italië natuurlijk niet niks doen. Want dat kan ik helemaal niet. En dus ga ik vanaf oktober 2020 fulltime online ondernemen en aan de slag als online management consultant. Online vanuit Italië, want waarom niet. Ik geloof dat online werken het nieuwe werken is. Het is net als thuiswerken in de Corona tijd toch? Op afstand en toch in verbinding. Laten we het vooral niet groter en ingewikkelder maken dan het is.

Wat ik ga doen is managers ondersteunen en adviseren op het gebied van veranderen, communiceren en optimaliseren. En daarvoor ben ik een mooie samenwerking aangegaan met het consultancybureau PROX6. Zij zien namelijk ook mogelijkheden in mijn idee van online management consultancy. Wat ik ook wil gaan doen is managers ondersteunen die willen stoppen met “liegen’. Managers die niet volledig zichzelf kunnen/willen/durven zijn in hun leidinggevende functie. Volledig jezelf zijn heeft zoveel waarde. Voor jou, voor je team, voor de organisatie maar ook voor je privé leven. Durven te zeggen wat je wel/niet kunt en om hulp vragen als je iets niet kunt kan je grootste kracht zijn. Het is in ieder geval mijn grootste kracht geworden. Durf jij de eerste stap te zetten?

Heb jij hulp nodig?

Neem dan contact met mij op zodat we online kennis kunnen maken. En als je het nou heel fijn vind om wel offline af te spreken. Dan ben je natuurlijk ook welkom in Italië. Een workation noemen ze dat dan heel hip. Ik zit de komende vier maanden in Terni, een uur rijden van Rome af. Is dat niet mogelijk en wil je toch echt samen in Nederland aan de slag? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken. Ik ben bereikbaar via 0031612767967 of debby@changethehabit.nl.

2 Comments

 1. Emmy

  Zonder kracht geen kwetsbaarheid Debby.
  Een mooie blog. Goede keuzes en een hele toekomst voor je!
  Ik kijk uit naar je volgende blog.

  Groet,
  Emmy

Comments are closed.