enneagram

Enneagram wat? Via mijn opleiding tot transformatie trainer/coach aan de Academie voor Innovatief Trainen ben ik in aanraking gekomen met het Enneagram. Het Enneagram is een persoonlijkheid instrument dat je kunt gebruiken om jezelf en anderen beter te leren kennen. En omdat ik dit model eigenlijk altijd gebruik in mijn coachingstrajecten, lijkt het mij een goed idee om jullie in een blog kort uit te leggen hoe het Enneagram werkt.

Wat is het Enneagram?

Het Enneagram is een model dat 9 duidelijk herkenbare en verschillende gevoels- en handelingspatronen beschrijft. Ennea staat in het Grieks voor 9 en grammos betekent in het Grieks getekend of geschreven.  Als model is het Enneagram een cirkel met daarin een 9 puntige ster. Zie hieronder. Elke punt van de ster vertegenwoordigt één van de 9 handelingspatronen, ook wel Enneagramtypes genoemd. En elk handelingspatroon is gebaseerd op hoe jij waarneemt en welke emotionele energie daar bij jou uit voortkomt. De 9 Enneagram types kunnen verklaren waar jij je aandacht aan besteedt en hoe jij je gedrag en energie stuurt in je leven. Elk type heeft een naam.

Enneagram_persoonlijke ontwikkeling
Het Enneagram model voor persoonlijke ontwikkeling

Waarom werk ik met het Enneagram?

Persoonlijkheidsonderzoeken gaan er over het algemeen van uit dat je jezelf al kent. Je doet vaak een vragenlijst en moet dan aangeven welke van de opties het beste bij jou past. Maar hoe vaak komt het wel niet voor dat je jezelf niet (helemaal) begrijpt? En wat doe je dan in zo’n vragenlijst? Dan kies je optie waar je het minst over twijfelt. Maar is dat ook de juiste optie? Dat is de vraag. En hoe fijn is het dan als er een instrument zoals het Enneagram bestaat dat jou kan helpen? En nog mooier, dat er een instrument bestaat waarmee je ook andere mensen beter kunt leren begrijpen en kennen. Want dat is nog een voordeel van het Enneagram, je kunt jezelf beter leren kennen. Maar je kunt ook investeren in het beter leren kennen van de mensen in je omgeving.

Het Enneagram is ontwikkeld door Helen Palmer en wordt gezien als een grensverleggend en origineel instrument om jezelf en anderen beter te leren kennen op een psychologische en spirituele manier. Ook dat vind ik zo fijn aan het Enneagram, dat het instrument ook een spirituele onderbouwing heeft. Ik vind dat we vaak veel te veel handelen op basis van ons verstand en veel te weinig op basis van ons gevoel en intuïtie. Persoonlijke ontwikkeling zou veel meer gericht moeten zijn op voelen en intuïtie. En veel minder op denken en logisch verstand. Gevoel en intuïtie zijn geen enge dingen maar juist hele waardevolle dingen.

Je kunt met het Enneagram je persoonlijkheidstype ontdekken, verifiëren en bevestigen. En dat is waarom ik denk dat dit persoonlijkheid instrument echt werkt. Want hoe prettig is het als je gevoel dat je jezelf (of anderen) goed kent bevestigd wordt? Maar is het niet nog fijner als je niet zeker weet wie jij bent, of dat je anderen niet helemaal begrijpt, en je dat kunt ontdekken met behulp van een model. Nu nog steeds als ik twijfel aan mijn gedrag en energie, of aan dat van anderen, pak ik het Enneagram erbij om te verifiëren of ik goed zit met mijn gevoel. En steeds vaker krijg ik de bevestiging dat mijn gevoel klopt. Daardoor leer ik steeds meer op mijn gevoel en intuïtie te vertrouwen en merk ik hoe waardevol dit is.

En nee, geen enkel model of instrument is waterdicht of helemaal verklaarbaar. Maar het Enneagram is wel wetenschappelijk onderbouwd. De twee Amerikaanse onderzoekers David Daniels en Virginia Price hebben 7 jaar wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werking van het Enneagram als instrument. Daarbij hebben ze gebruik gemaakt van meer dan 900 proefpersonen. Hun onderzoek heeft ervoor gezorgd dat er nu een duidelijke handleiding bestaat. De handleiding geeft aan hoe jij jouw Enneagram type vast kunt stellen en hoe je jezelf kunt ontwikkelen als je jouw type hebt vastgesteld. Het Enneagram heeft er bij mij voor gezorgd dat ik mijn eigen gedrag en emotionele energie en dat van anderen veel beter kan begrijpen en inschatten. En dat is waarom ik zo graag werk met het Enneagram.

Hoe werkt het Enneagram?

Online testen zijn er genoeg. Dat is de makkelijke manier om je Enneagram type te bepalen. En dat is absoluut ook geen probleem als startpunt. Maar dan begint het pas. Want het is van belang dat je jouw patroon verder gaat onderzoeken. Lees over je Enneagramtype en praat erover met andere mensen. Zoek op die manier uit of je echt het juiste Enneagram type hebt vastgesteld. En let er dan vooral ook op dat je niet voor je voorkeurstype kiest. Want je raadt het al: het gaat er absoluut niet om wie je wilt zijn, maar het gaat erom wie je echt bent. Met die persoon moet je leren dealen. Wil je meer weten over mijn persoonlijke ervaring met het ontdekken van mijn Enneagramtype lees dan mijn blog over mijn transformatiereis door Marokko nog eens door.

En nu?

De komende tijd zal ik in mijn blogs en op mijn social media aandacht besteden aan alle 9 Enneagramtypes. Op die manier wil ik jullie laten zien hoe het Enneagram werkt en hoe waardevol het is om meer inzicht in jezelf en anderen te krijgen. Wil jij patronen doorbreken en jezelf en anderen echt goed leren kennen dan help ik je graag op weg. Wil je meer informatie of een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek neem dan contact met mij op.

Comments are closed.