irritatie_blog

Als je werkt in een team dan heb je vast weleens het gevoel gehad dat iemand zijn best niet deed. Je weet wel, de kantjes ervan af lopen en jij maar werken als een kip zonder kop. Irritatie en frustratie toch? Zo vervelend dat niet iedereen in jouw team het werk op jouw manier en met jouw arbeidsethos verricht. Want laten we even eerlijk zijn: niemand kan het zo goed als dat jij het doet. Je zegt het waarschijnlijk nooit hardop maar denkt het vaak wel. Ik snap je hoor!

Maximale irritatie

Het zou toch fijn zijn als je dat gevoel zou kunnen wegnemen. Bij jezelf maar ook bij je teamgenoten. Of het nu je collega’s, je familie, of je voetbalteam is. Het voelt gewoon niet fijn. Jij die geïrriteerd bent omdat het niet gaat zoals jij dat wilt en de anderen die gefrustreerd zijn omdat ze niet aan jouw eisen kunnen voldoen. Het ideale team met een goede samenwerking, dat is wat je wilt. Toch?

Iedereen doet zijn/haar uiterste best

Ik heb het boek Sterker dan Ooit van Brené Brown gelezen en zij is van mening dat iedereen zijn of haar uiterste best doet. Mooie gedachte maar ik heb daar echt even over na moeten denken. Elke keer als ik me ergens aan stoorde zei ik tegen mezelf: “hij/zij doet zijn uiterste best”. Ook heb ik het idee van Brené gedeeld met collega’s en aangekaart tijdens discussies in overleggen en teamcoaching sessies.

Weg met de irritatie

Kunnen en moeten we ervan uitgaan dat iedereen zijn/haar uiterste best doet? Ik denk het wel. Het werkte best goed eigenlijk, deze gedachte als uitgangspunt. Ik merkte dat ik mijn irritaties sneller kon laten gaan. Het luchtte op en ik denk dat er een kern van waarheid in zit. Iedereen doet zijn of haar uiterste best is een fijne gedachte voor mij.

Is het ok of niet ok?

Betekent dit dan dat je het overal maar mee eens moet zijn als iemand iets doet? Hierover zegt Brené Brown dat je wel grenzen aan mag geven van wat je wel en niet ok vindt. Dat komt dan vanuit jezelf. Voorbeeld: je collega heeft de hele dag keihard gewerkt maar is zijn online afspraak niet nagekomen. Omdat jullie allebei thuiswerken kom je daar pas heel laat achter. Uitgangspunt is dan dat hij zijn uiterste best heeft gedaan en dat jij het niet ok vindt dat hij zijn online afspraak niet nagekomen is. In deze situatie verplaats je dan het probleem van arbeidsethos (doet hij wel zijn best?) naar hij is de online afspraak niet nagekomen. Dat is iets dat veel kleiner is. En het is ook veel gemakkelijker te bespreken met je collega.

Wat zit er achter?

Nog een voorbeeld: jouw medewerker voldoet niet aan de productienorm nu hij thuiswerkt. En als je er naar vraagt dan krijg je allerlei vage antwoorden. Je komt erachter dat hij liegt. Dat irriteert jou. En dat mag. Het zou mij ook irriteren. Uitgangspunt is dan dat de medewerker zijn uiterste best doet en dat jij het niet ok vindt dat hij tegen jou liegt. In deze situatie verplaats je je irritatie, weg van het niet voldoen aan de productienorm, want deze medewerker weet echt wel dat dit niet wenselijk en ok is. Maar kan zij er iets aan doen of ligt het aan de omstandigheden van het thuiswerken? Dat gesprek moet je aangaan en op deze manier kan dat zonder irritatie. Toch?

Ga het zelf ook maar eens proberen. En dan niet alleen met je collega’s maar met iedereen om je heen. Denk gewoon: hij/zij doet zijn uiterste best en kijk wat er gebeurt met je gedachtegang.

Laat je het mij ook weten? Dat zou ik leuk vinden. Neem contact met mij op via debby@changethehabit.nl of bel mij op 0031612767967.

Comments are closed.