enneagram

Het Enneagram heb ik voor het eerst met jullie besproken in de blog Jezelf (beter) leren kennen met het Enneagram. In die blog heb ik jullie ook aangegeven dat ik meer met jullie zou gaan delen over hoe je dit persoonlijkheidsinstrument kunt toepassen om jezelf en anderen beter te leren kennen. Als coach en trainer maak ik zelf veel gebruik van het Enneagram. Ik herken het gedrag van de verschillende types. En door mensen met hun Enneagramtype bekend te maken kunnen ze zichzelf en anderen beter leren kennen. Het model is erg nuttig en bruikbaar omdat het Enneagram je geen stempel geeft. Je wordt niet in een hokje gedrukt en mag gewoon jezelf blijven. Maar je krijgt wel handvatten zodat je begrijpt waarom je doet zoals je doet. En dat is me toch waardevol!

9 Enneagram types

Het Enneagram model is verdeeld in 9 types en van elk van de Enneagramtype zal je wel iets herkennen. Zie je nou wel, geen hokje of stempel! Maar je hebt wel één dominant type. En dit Enneagramtype bepaalt hoe je meestal reageert, hoe je je vaak gedraagt en ook wat je voorkeuren en beperkingen zijn. Naast het dominante type heb je ook een stress type en een ontspanningstype. Dat zijn de lijnen in het model. Dit houdt dus in dat je in stress of ontspanning ander gedrag kunt laten zien dan bij je dominante Enneagramtype past.

Met behulp van het Enneagram kun je ontdekken wie je echt bent en hoe je het beste uit jezelf kunt halen. Het kan zelfs zo zijn dat je verborgen talenten ontdekt. Hoe gaaf is dat? Waar je wel rekening mee moet houden is dat het zo kan zijn dat je jezelf vanaf het moment dat je jongvolwassen was tot aan nu zo aangepast hebt aan je omgeving dat het lijkt alsof je een ander dominant type bent. Kijk daarom altijd naar hoe jij reageerde en hoe jij je gedroeg toen je begin 20 was. Hierna volgt een overzicht van de 9 Enneagramtypes.

De perfectionist (1)

Een perfectionist in het Enneagram is gericht op, hoe kan het ook anders, perfectie en zal altijd zeggen dat er nog ruimte voor betering is. Alles kan altijd beter volgens de perfectionist. De perfectionist is van de principes en idealen en houdt er hoge normen en waarden op na. Het Enneagramtype 1, de perfectionist beoordeelt op basis van goed en fout. Dat betekent dat ze eerst een kader maken van wat goed en fout is. En op basis van dat kader beoordelen ze of iets goed of fout is. Een perfectionist is bang om fouten te maken en hanteert daarom hoge standaarden. Ze is goed in het organiseren en zorgt voor logica in het geheel. Woede van de perfectionist wordt onderdrukt totdat dit niet meer mogelijk is. Met een vaak onverwachtse uitbarsting als gevolg.

In het kort. Het Enneagramtype 1, oftewel de perfectionist kenmerkt zich door de woorden: structuur, regels, verbetering, ergernis en perfectie.

Bij stress: Enneagramtype 4, de romanticus
Bij ontspanning: Enneagramtype 7, de levensgenieter

De gever (2)

Een gever in het Enneagram is altijd gefocust op het helpen van anderen. Ze is een vriendelijke, oprechte, gezellige en warme persoonlijkheid met het hart op de juiste plek. De gever weet altijd wat anderen nodig hebben en richt zich dus ook op anderen. En dit gaat soms ten koste van haar zelf. Omdat ze zo gefocust is op het gelukkig willen maken van anderen let ze soms niet op wat ze zelf nodig heeft. En wat ze zelf nodig heeft is liefde. Dit hoopt ze te krijgen door liefde aan anderen te geven maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. Door deze tweestrijd is de gever diep van binnen soms best wel eenzaam.

In het kort. Het Enneagramtype 2, de gever kenmerkt zich door de woorden: anderen, helpen, liefde, eenzaam en zoekende.

Bij stress: Enneagramtype 8, de baas
Bij ontspanning: Enneagramtype 4, de romanticus

De succesvolle werker (3)

Een succesvolle werker in het Enneagram is succesvol en werkt altijd keihard. Ze is ambitieus en competent. Ook heeft ze veel energie en hecht ze veel waarde aan status. De succesvolle werker is een denker en voeler. Ze maakt zich vaak zorgen over haar imago en het beeld dat anderen van haar hebben. Maar ook om andere mensen. Dit komt doordat ze heel veel aanvoelt. Natuurlijk is de succesvolle werker ook vaak een workaholic die nooit haar doel uit het oog verliest. Dit komt omdat ze altijd de beste wil zijn.

In het kort. De succesvolle werker, het Enneagramtype 3, kenmerkt zich door de woorden: succesvol, doelgericht, vastbesloten, energiek, imago en workaholic.

Bij stress: Enneagramtype 9, de bemiddelaar
Bij ontspanning: Enneagramtype 6, de loyalist

De romanticus (4)

Het vierde type in het Enneagram is de romanticus. En dit type is gevoelig, creatief en zelfbewust. Maar ook gereserveerd. De romanticus laat zich vaak leiden door stemmingen die heen en weer gaan. Ze is eerlijk over haar emoties en vaak persoonlijk. Ook kan ze zichzelf kwetsbaar en minderwaardig voelen. Een romanticus voelt de gevoelens van anderen aan alsof het haar eigen gevoelens zijn. En dit maakt haar uniek. Gelukkig is dat ook wat ze willen zijn, alles behalve gewoon en dus uniek.

In het kort. Enneagramtype 4, de romanticus, in het Enneagram kenmerkt zich door de woorden: bevestiging, liefde, onbegrepen, bijzonder, onstabiel en voelen.

Bij stress: Enneagramtype 2, de gever
Bij ontspanning: Enneagramtype 1, de perfectionist

De waarnemer (5)

Dit vijfde type in het Enneagram is erg alert. De waarnemer heeft inzicht en nog meer overzicht. Een waarnemer kan zichzelf afsluiten om kennis op te doen. En als de waarnemer dan het onderwerp van alle kanten heeft bekeken, dan komt deze met een scherpe analyse. Kleding en imago zijn niet belangrijk voor de waarnemer. Ook houdt ze niet van emoties. De waarnemer is gericht op kennis en competenties maar kan ook excentriek zijn. Het zijn rustige mensen met een visie die niet opvallen in de menigte.

In het kort. Enneagramtype 5 in het Enneagram, de waarnemer kenmerkt zich door de woorden: rustig, analytisch, onderzoekend, onafhankelijk, competent, kennis en visie.

Bij stress: Enneagramtype 7, de levensgenieter
Bij ontspanning: Enneagramtype 8, de baas

De loyalist (6)

Het zesde type in het Enneagram is de loyalist. Dit type is toegewijd, betrouwbaar en verantwoordelijk. De loyalist gaat voor zekerheid en is een harde werker. Voor een loyalist is het van belang dat er goed wordt uitgelegd wat er van wie verwacht wordt en wie waarvoor verantwoordelijk is. De loyalist kan goed klagen en huilt snel. Deze tranen zijn soms drama en soms echt verdriet. De loyalist heeft vaak weinig zelfvertrouwen heeft en zoekt bevestiging. Ze is vaak voorzichtig en angstig. Maar aan de andere kant is een loyalist ook gezellig Ze hecht veel waarde aan betrouwbare mensen om zich heen.

In het kort. De loyalist als zesde Enneagramtype in het Enneagram kenmerkt zich door de woorden: onzeker, trouw, loyaal, emotioneel, gezellig en sociaal.

Bij stress: Enneagramtype 3, de succesvolle werker
Bij ontspanning: Enneagramtype 9, de bemiddelaar

De levensgenieter (7)

Dit type in het Enneagram is spontaan, energiek, optimistisch en productief. Bij de levensgenieter is het een komen en gaan van ideeën. En ze hebben veel opties nodig om goed te kunnen functioneren. Oftewel vrijheid! De levensgenieter zoekt het avontuur. Ze houdt van uitdagingen, ziet weinig problemen en veel oplossingen. Veel discipline heeft de levensgenieter niet. Dingen die niet leuk zijn om te doen worden snel uitgesteld. Want leuke dingen doen is veel belangrijker voor de leuke, gezellige en charmante levensgenieter. Omdat de levensgenieter niet veel discipline heeft en impulsief is komt ze af en toe in de problemen. Maar, dan heeft de levensgenieter dus snel weer een oplossing.

In het kort. Het zevende Enneagramtype in het Enneagram, de levensgenieter, kenmerkt zich door de woorden: genieten, optimistisch, keuzestress, oplossingsgericht, energiek, gezellig en creatief.

Bij stress: Enneagramtype 1, de perfectionist
Bij ontspanning: Enneagramtype 5, de waarnemer

De baas (8)

Het achtste type in het Enneagram is de baas. De baas lijkt een krachtige, sterke, dominante persoonlijkheid te hebben en vol zelfvertrouwen te zijn. Dit is uiterlijke schijn want de baas heeft een klein hartje en is angstig aangelegd. Dit type beschermt graag mensen die bescherming nodig hebben. Dit zijn niet de mensen die zwak gedrag vertonen maar de mensen die echt hulp nodig hebben. De baas is een trots persoon die lichamelijk ook vaak sterk lijkt. Ze houdt van controle en als ze die niet krijgt wordt ze confronterend en intimiderend. De baas vertrouwt op haar eigen kracht en houdt mensen op afstand omdat ze niet gekwetst wil worden.

In het kort. De baas, het achtste  Enneagramtype uit het Enneagram, kenmerkt zich door de volgende woorden: krachtig, sterk, controle, dominant, masker en zelfvertrouwen.

Bij stress: Enneagramtype 5, de waarnemer
Bij ontspanning: Enneagramtype 2, de gever

De bemiddelaar (9)

Bemiddelaars zijn het negende type in het Enneagram. Ze zijn makkelijk, stabiel, geven vertrouwen en houden niet van ruzie. De bemiddelaar is een vriendelijke persoonlijkheid die begrip heeft voor alle standpunten en zelf moeilijk kan kiezen. Ze is spiritueel, begripvol maar ook koppig. Om iets klaar te krijgen heeft de bemiddelaar tijd nodig. Als er een conflict is dan brengt de bemiddelaar de mensen graag bij elkaar om het conflict uit te praten. Maar wanneer er in haar eigen leven een probleem ontstaat zal de bemiddelaar zich uit de voeten maken en weglopen van het probleem. Conflict vermijdend is wat een bemiddelaar is.

In het kort. Het negende Enneagramtype uit het Enneagram, de bemiddelaar, kenmerkt zich door de volgende woorden: keuzestress, tevreden, conflict vermijdend, gezellig, meegaand, koppig en stabiel.

Bij stress: Enneagramtype 6, de loyalist
Bij ontspanning: Enneagramtype 3, de succesvolle werker

En nu?

Nou dat was weer iets meer informatie over het Enneagram. Ik ben heel benieuwd in welk Enneagramtype jij jezelf herkent en waarom. Laat je het mij weten? Dat kan via Facebook, Instagram of het contactformulier op mijn website. En denk je nu: dit is super interessant! Misschien is de Academie voor Innovatief Trainen dan iets voor jou.

Bron: Het ware Enneagram van David Daniels & Virginia Price. Te bestellen via Bol.com.

 

Disclaimer: daar waar zij, ze of haar is gebruikt kan ook hij of hem worden gelezen. 

2 Comments

  1. Bert

    Ik ben een beetje van 1, 2, 4, 6 en 9, en een klein beetje van 5 en 8.

    Lekker mengelmoesje toch ??

Comments are closed.