effectief_communiceren

Iedereen kent het wel. Je werkt samen in een team en net als je het idee hebt dat alles loopt zoals het moet lopen gebeurt er wel weer iets waardoor je voor je gevoel weer terug bij af bent. Soms klopt dat gevoel omdat je als team vastgelopen bent en er drastisch iets moet veranderen voordat je verder kunt. Effectief communiceren is dan heel belangrijk.

Vaak valt zo’n stap(je) terug onder het motto: zonder wrijving geen glans in je team! Het leven bestaat uit pieken en dalen en voor samenwerken in een team is dat precies zo. Soms gaat het even minder, dan moet je iets aanpassen of bijstellen zodat het daarna juist beter kan gaan dan voor die tijd. Dus houd vol en ga door. Geef niet op! In mijn vorige blog schreef ik over hoe verschrikkelijk samenwerken in een team wel niet is. Vandaag houd ik het positief en deel ik 8 nuttige tips effectief communiceren in een team mogelijk maken.

Effectief communiceren

Het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk met elkaar in gesprek moet gaan om te voorkomen dat problemen groter worden dan ze eigenlijk zijn. Ik gebruik bewust het woord feedback niet omdat ik van mening ben dat dit woord een negatieve en onnatuurlijke lading geeft aan een dialoog. Feedback heeft zich ontplooid als een kunstmatige manier van in gesprek gaan met elkaar op basis van vastgestelde regeltjes.

Ik houd daar niet van. Praat gewoon met elkaar en wees daarbij vooral jezelf maar leef je ook in, in de situatie van de ander. Ga heel gewoon en normaal met elkaar in gesprek op basis van je gevoel. Blijf dicht bij jezelf en houd het probleem klein. Want hoe vaak maken we problemen wel niet onnodig veel groter dan nodig is doordat we niet voelen wat het met onszelf en/of de ander doet. En dat is toch hartstikke zonde. Effectief communiceren hoeft niet ingewikkeld te zijn. En samenwerken is zo leuk!

8 tips voor een nuttig teamgesprek

Hierboven staat: ga heel gewoon en normaal met elkaar in gesprek op basis van je gevoel. Maar hoe dan? Effectief communiceren begint met op je gevoel te vertrouwen. Als je dat doet zal je tijdens moeilijke of spannende gesprekken met de collega’s uit je team aan waarschijnlijk al vanzelf aan de volgende punten denken:

1.       Wees uitnodigend en open.

2.       Heb begrip voor elkaar én interesse in elkaar.

3.       Verhef je stem niet.

4.       Praat vanuit jezelf en betrek anderen niet onnodig bij het gesprek.

5.       Wees duidelijk en to the point op een luchtige manier.

6.       Maak het gesprek niet moeilijker en groter dan het is.

7.       Vraag door en check of je de juiste conclusies trekt.

8.       Zorg ervoor dat je aan het einde van het gesprek allemaal weet waar je aan toe bent.

Acht hele simpele en eenvoudige maar vooral ook nuttige tips die het verschil kunnen maken tussen effectief communiceren in een gesprek dat tot een goede oplossing komt of een gesprek dat escaleert en meer kapot maakt dan nodig was geweest. Tips die eigenlijk geen tips zijn omdat je het wel weet. Maar vaak vergeet je ze omdat je niet geprikkeld wordt om vanuit je gevoel te handelen. Dus laat deze tips even op je inwerken en probeer je bewust te worden van de noodzaak zodat je de tips (weer) gaat toepassen.

Ik durf niet in gesprek!

Er zijn waarschijnlijk ook mensen die dit lezen en dan een stuk of wat beren op de weg zien lopen. Denkbeeldige grote, angstaanjagende anti-in-gesprek-gaande beren die effectief communiceren onmogelijk maken. Bijvoorbeeld:

·         Wat zal die ander denken?

·         Straks kwets ik die ander.

·         Ik houd niet van discussies.

·         Ik durf niet want straks word ik gekwetst.

·         Straks wordt het nog erger dan het nu al is.

·         Het heeft toch geen zin.

·         Ik weet niet hoe ik het goed moet verwoorden.

·         Dit is geen goed moment om het gesprek aan te gaan.

·         Ik heb geen tijd voor dit gedoe.

Nou neem van mij aan, bijna iedereen denkt wel één van bovenstaande beren op de weg te zien lopen. Wij mensen zijn nou eenmaal niet gemaakt om op een positieve manier met elkaar in gesprek te gaan als we tegen een probleem aanlopen. We hebben geleerd om weg te lopen of om het gevecht aan te gaan op basis van ons oerinstinct. Jij hebt dus grote kans dat jij daar dus echt niet anders in bent dan de andere mensen in jouw team. En ook die ander in jouw team waar jij dat gesprek mee aan wilt/moet gaan. Maar dat betekent niet dat we het niet kunnen. Dus probeer het gewoon. Doe het. Op een gewone en normale manier en op basis van je gevoel. Dan zal je merken dat effectief communiceren een soort van tweede natuur kan zijn.

Wat bereik je met effectief communiceren?

Als je dan toch besluit om op basis van je gevoel het gesprek aan te gaan. En het gesprek verloopt goed dan kun je heel veel bereiken. De samenwerking wordt natuurlijk beter en jullie basis wordt steviger. Maar wat dan nog meer? Effectief communiceren en met elkaar in gesprek gaan kan je het volgende opleveren:

  • Begrip
    Door begrip voor anderen te tonen en daarin te investeren zullen anderen jou ook beter gaan begrijpen.
  • Groei
    Meningsverschillen in een samenwerking zijn normaal en de gesprekken die daaruit voortkomen zorgen voor persoonlijke groei van jezelf en van de ander én van groei op team niveau.
  • Betere samenwerking
    Door in gesprek te leren gaan kun je een stukje angst van jou of de ander loslaten en dat stukje angst staat dan een betere samenwerking niet meer in de weg.

Begrip, groei en een betere samenwerking. Drie belangrijke punten die het gevolg zijn van effectief communiceren. Dat klinkt je toch als muziek in de oren. En is dat alles? Nee natuurlijk niet! Een goed gesprek levert nog veel meer op.

Wat levert een effectief communiceren op?

Het doel van in gesprek gaan met iemand waar je een probleem mee hebt is natuurlijk wel dat het iets oplevert. Voor jou, voor de ander, voor jullie allebei en/of voor het team. Wanneer je op een respectvolle en opbouwende manier met elkaar in gesprek gaat dan kan door effectief communiceren het volgende proces ontstaan:

  1. Uitspreken van het probleem
    Maak elkaar duidelijk waar je tegenaan loopt in de samenwerking.
  2. Bespreken van een plan
    Door samen een oplossing te bedenken kun je tot een betere en prettigere samenwerking komen.
  3. Afspreken van een moment of datum waarop het plan afgerond is
    Door een datum of moment af te spreken krijg je een toets moment en voorkom je nieuwe problemen, irritaties en frustraties omdat iedereen als doel heeft het nakomen van de afspraak en het plan laten slagen.

Dus een goed gesprek levert vooruitgang op. Effectief communiceren levert persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeling van het team op. En een betere samenwerking. Een goed gesprek aangaan, dat zouden we vaker moeten doen. Gewoon en normaal met elkaar in gesprek gaan op basis van je gevoel. Makkelijker kunnen we het niet maken, moeilijker wel.

Nou ik hoop dat jullie iets hebben aan de bovenstaande tips. En nogmaals: zonder wrijving geen glans in je team! Wrijving is echt super normaal en logisch. Ga de uitdaging aan om de samenwerking te verbeteren, maak een plan, voer het plan succesvol uit en geniet van de leuke momenten in je team. Wil jij meer informatie? Neem dan contact met mij op.

Comments are closed.