CtH_start_je_bedrijf_Mimmo

Mimmo echt Italiaans eten is het bedrijf van mijn vriend Domenico de Luca. Zoals de naam het al zegt is het een bedrijf met een Italiaans tintje. En nadat ik Change the Habit met veel te hoge kosten en veel te veel nutteloos bestede tijd had opgezet kon ik met Mimmo echt Italiaans eten laten zien dat ik in de afgelopen 2 jaar heel veel geleerd heb. Snel en met lage kosten een basis voor een bedrijf opzetten. Dat is wat ik kan. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Brainstormen: Wat moet er allemaal gebeuren?

Mimmo echt Italiaans eten is een maaltijdservice en cateraar in Losser. Voordat we begonnen met alles regelen heb ik een samen met mijn vriend een brainstormsessie gehouden. Door middel van een braindump met geeltjes hebben we opgeschreven wat er allemaal moest gebeuren en wat hij precies wilde gaan doen.  En daarna heb ik een overzicht gemaakt met alles wat we echt moesten regelen voordat Mimmo echt Italiaans eten open kon gaan. Bijvoorbeeld: inschrijving Kamer van Koophandel, website, Instagram pagina aanmaken, Facebookpagina aanmaken, foto’s maken voor de website, folder laten drukken, folder verspreiden, naambordje bij de deur en niet te vergeten een aansprakelijkheidsverzekering.

Belangrijke dingen eerst: De Kamer van Koophandel

Beginnen bij het begin. En dat is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Mimmo is fulltime bezig met Mimmo echt Italiaans eten en daarom wilden wij direct de inschrijving goed regelen. Naast het KvK nummer hebben we een BTW-nummer aangevraagd en toen was het officieel. Twee ondernemers onder één dak. Wie had dat ooit gedacht? Met een KvK nummer konden we een bankrekening openen en die hebben we geopend bij KNAB. Waarom? Omdat je bij KNAB gratis spaarrekeningen kunt openen zodat je je geld goed kunt verdelen volgens de Profit first methode. Op die manier heb je goed overzicht in je inkomsten en uitgaven.

We gaan online: De website

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel hoef ik natuurlijk weinig over te schrijven want dat is gewoon een verplicht nummer en zo geregeld. De website is een ander verhaal. Mimmo echt Italiaans eten werkt voor de maaltijdservice met een webshop. En dus had ik een websitebouwer nodig. En een website bouwen kost geld. Soms veel geld en soms weinig geld. En soms, precies genoeg geld. Amber van Brainwise heeft voor ons een perfecte website met webshop gebouwd. Met haar fijne hulp, duidelijke uitleg en goede afspraken hadden wij een hele fijne samenwerking. Resultaat: een mooie website voor een mooie prijs. Mijn tip voor jou: informeer in jouw omgeving naar websitebouwers en bekijk hun portfolio’s. Luister naar je gevoel en zorg dat je de opdracht geeft aan iemand waar je langdurig mee wilt samenwerken. Want een website is nooit af. En nog belangrijker: maak goede afspraken zodat je allebei weet waar je aan toe bent.

Een logo ontwerpen

Tijd om een logo te maken! Tja die kun je laten ontwerpen via een grafisch vormgever. Maar je kunt ook voor de start zelf een logo ontwerpen en deze in de toekomst laten optimaliseren door een grafisch vormgeefster. Daar kozen wij voor. Via Canva hebben wij een logo ontworpen dat simpel en Italiaans is. En in de toekomst laten we dit logo optimaliseren door een grafisch vormgeefster. Dit was een keuze tussen geld uitgeven aan een logo of geld uitgeven aan een folder. Daarover later meer.

Beeldmateriaal is echt nodig

Foto’s laten maken. Wel doen of niet doen? Twijfel en onzekerheid. De ene vindt het geweldig om foto’s te laten maken van zichzelf en de ander, die kan er nachten van wakker liggen. Maar eerlijk is eerlijk: goede foto’s voor op je website en social media zijn onmisbaar. Foto’s en teksten vertellen een verhaal. En om producten en/of diensten te verkopen is de combi van foto’s en tekst erg belangrijk. Kun je dit niet zelf? Laat je dan helpen door bijvoorbeeld Marieke van Dulmen. Zij maakte mijn eerste foto’s voor Change the Habit.  En Caroline Sterrenberg van Your Social Stocker maakt hele mooie productfoto’s voor op je social media kanalen en je website. Heb je hulp nodig bij je teksten of content? Neem dan eens contact op met Linda van Linda & Co.ntent. Yes, ik heb een team van mensen om mij heen verzameld en ik weet precies wie ik waarvoor kan inzetten. Super handig want samen kun je veel meer dan alleen. Ik kan nou eenmaal niet alles zelf.

Kies je social media kanalen

Naast een website en foto’s hebben we voor Mimmo echt Italiaans eten ook een Instagram pagina en Facebookpagina aangemaakt. Mijn vriend is Italiaans en die wilde alleen een Instagram pagina omdat Instagram in Italië het social media platform is. Totdat hij erachter kwam dat hij in Nederland met de Facebookpagina veel meer mensen bereikt. Dat is dan voor jou ook direct de vraag. Welke mensen wil jij bereiken en welke social media kanalen heb jij daarvoor nodig? Denk daar van tevoren over na. Als je dit helder hebt kun je jouw social media kanalen effectiever inzetten en ben je minder tijd kwijt aan overbodige werkzaamheden die weinig of niks opleveren. Ja, ook hiermee spreek ik uit ervaring. Het is heel simpel: je moet alleen op de social media kanalen actief zijn waar jouw klanten ook zitten.

Offline is het nieuwe online: een folder

Tegenwoordig zijn we zo gefocust op online ondernemen en klanten binden dat we haast vergeten dat er ook nog een hele wereld offline is. In het geval van Mimmo echt Italiaans eten is die offline wereld ook heel erg belangrijk. Want klanten voor een maaltijdservice zijn echt niet alleen via social media binnen te halen. Dus besloten we om een folder te maken. Na een avondje ontwerpen met Canva hadden we een mooie opzet van de folder. En toen sloeg de twijfel toe: is het wel duidelijk? Is de kwaliteit wel goed genoeg? En ga zo maar door. Uiteindelijk was dit toch nog even weer een valkuil. Want nadat wij er ongeveer 4 uur van onze kostbare tijd hadden ingestoken besloten we om Saskia van Saskia Doets Design te vragen om de folder te ontwerpen op basis van ons concept. Saskia deed dit goed en snel en zo konden wij onze folder via Drukwerkdeal bestellen.

De folder wilden we in eerste instantie zelf bezorgen. Maar nadat we de eerste wijk hadden gelopen besloten we dat dit wel heel erg zonde van onze eigen tijd zou zijn. We namen contact op met een distributie bedrijf en zo was het binnen no time geregeld. De folder van Mimmo echt Italiaans eten ging mee met het huis-aan-huis-blad. En de kosten? Dat viel heel erg mee. Voor de verspreiding van ongeveer 6.000 folders waren wij nog geen € 100,00 kwijt. Zo zie je maar weer, denk niet dat je alles weet en zorg dat je de juiste informatie hebt voordat je een beslissing neemt.

Naast de folder lieten wij ook een naambordje maken. Via de Hema lieten wij het logo van Mimmo echt Italiaans eten op een naambordje van plexiglas drukken. En dit bordje hangt nu bij ons naast de voordeur. Het zijn de kleine dingen die voor zichtbaarheid en herkenbaarheid kunnen zorgen. En deze kleine dingen zijn vaak ook kleine uitgaven. Een tip van mij voor jou dus. Wees creatief en focus je zeker ook op de offline wereld.

Pas op: neem een aansprakelijkheidsverzekering

Verzekeringen zijn dingen waar startende ondernemers hun geld op besparen. En dat werd ook duidelijk toen wij bij Laponder Voortman verzekeringen in Enschede waren. En hoe dom is dat? Ik geef eerlijk toe, ik heb mijn verzekeringen ook nog niet goed geregeld. Maar toen ik erachter kwam dat we voor Mimmo echt Italiaans eten een aansprakelijkheidsverzekering kunnen regelen voor ongeveer de prijs van één maaltijd hadden we dat er graag voor over. Je zult maar iemand hebben die ziek wordt of die struikelt over de drempel als het eten opgehaald wordt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dus laat je adviseren door een verzekeraar.

Klaar voor de start!

En toen was het tijd om te starten. 13 maart 2019 ging Mimmo echt Italiaans eten open. Feestje! En tijd voor promotie. We begonnen met een like en deel actie op de Facebookpagina en dat leverde heel veel bereik op. Maar groeien kost tijd en geld. En in groei moet je blijven investeren. Dus gaan we nu aan de slag met adverteren via Facebook. Tijdens de workshop Slim adverteren op Facebook van de CtH Academy werd uitgelegd hoe je het beste een funnel kunt opbouwen. Een funnel is een reeks van 3-5 advertenties die elkaar opvolgen en zorgen dat je je doelgroep steeds specifieker bereikt. Erg nuttig en helemaal niet zo ingewikkeld als het klinkt.

In het kort: stappenplan

Nog even een overzicht van welke stappen je het beste kunt doorlopen als je je eigen bedrijf wilt opstarten. Of als je een bestaand bedrijf wil laten groeien:

  1. Brainstormen over jou en je bedrijf
  2. Inschrijving KvK
  3. Openen bankrekening
  4. Website
  5. Social media kanalen
  6. Verzekeringen
  7. Start
  8. Promotie en adverteren

Tot slot: heb geduld!

Een bedrijf opstarten kost tijd en geld. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het erg belangrijk dat je weet wat je allemaal moet en wilt regelen en waar je in wilt investeren. Door jezelf goed voor te bereiden en te laten adviseren en begeleiden kun je voorkomen dat je geld uit gaat geven aan (op dat moment) onnodige producten of diensten. En als je bedrijf dan eenmaal staat. Dan is het tijd voor een groeiplan en geduld. Sommige bedrijf groeien keihard en worden heel snel heel groot en succesvol. Maar de meeste bedrijven groeien langzaam. Luister naar jouw (potentiele) klanten en zorg dat ze je gaan vertrouwen. Gratis je producten of diensten aanbieden hoeft niet altijd. Maar denk wel na over hoe jij je klanten kunt verleiden en aantrekken. Bedenk een winactie of maak een eBook, laat klanten meedoen aan een pilot of bied ze iets extra’s aan bij een bestelling. Wees creatief!

Zoals je kunt lezen heb ik veel ondernemers om mij heen verzameld waarvan ik weet wat die voor mij kunnen betekenen. Dat is wat ik versta onder netwerken. Niet veel mensen leren kennen maar de juiste mensen leren kennen zodat je weet bij wie je moet zijn als je een keer iets nodig hebt. Ik weeg heel duidelijk af wat ik wanneer investeer en in welk bedrijf of welk product. Want er moet niet meer geld uit dan in gaan. Van hobby naar bedrijf, het is en blijft een avontuur. Een mooi avontuur!

Denk jij nu: help! Ik wil een bedrijf opstarten maar ik weet niet hoe ik moet beginnen neem dan contact met mij op. Dan kijken we samen op welke manier ik jou het beste kan helpen. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan het CtH groeiplan. Ik zelf geloof in een groeiplan gebaseerd op zelfkennis, structuur, strategie en zichtbaarheid. Als je deze 4 thema’s goed weet te raken dan kun je groeien richting een succesvol bedrijf. Je kunt mij een bericht sturen via de website, mailen of bellen met 06-12767967.

Comments are closed.