online_thuiswerken_hartstikke_leuk

Kijk ik kan hier een heel betoog gaan houden over alle COVID19 maatregels en de beperkingen. Maar dat ga ik niet doen. Wat ik wel ga doen is jou vertellen wat ik zo leuk vind aan (online) thuiswerken vanuit huis. Ja, thuiswerken dus. Gewoon omdat ik geloof dat het tijd is voor positiviteit. En dat we ook de kansen en mogelijkheden moeten gaan zien die online werken vanuit huis ons biedt. Waar je thuis dan ook mag zijn.

1. Dat fijne plekje

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar de werkplekken die ik heb gehad waren nou niet het meest inspirerend en gezellig. Vaak het tegenovergestelde juist: grauw, grijs, kaal en saai. En mijn huis, mijn camper of het huis dat we huren als we onderweg zijn is dat wel. Een fijn en gezellig plekje vol met warmte waar ik met plezier achter mijn laptop kruip en heel fijn (online) kan thuiswerken.

2. Inspiratie tijdens (online) thuiswerken

Als ik dan aan het werk ben vanuit huis. En ik zie en hoor allerlei dingen die mij een goed gevoel geven, dan krijg ik energie. En vanuit die energie krijg ik inspiratie. Zo zit ik nu alweer mijn derde blog van vandaag te schrijven. Gewoon omdat het vanzelf gaat. Een nieuwe omgeving helpt mij enorm bij het uitvoeren van mijn werk. En nou is je huis natuurlijk niet direct een nieuwe omgeving als je daar elke dag moet (online) thuiswerken. Maar wel de omgeving die elke dag hetzelfde en elke dag toch ook anders is. Lunchen? In de keuken, of bij familie, vrienden of een kennis. Of juist bij die lunchroom op de hoek. In en om je huis gebeurt vaak genoeg om jou inspiratie te geven toch?

3. De beste pauzes

Sinds ik online werk vanuit huis betekent het dat ik elke dag samen ben met man en hond. Twee grote voordelen: de man die kookt geweldig Italiaans en dat betekent dus pasta every damn day en dat dan ook nog als lunch. Omdat ik vooral in de ochtend werk volgt die pasta vaak op het einde van mijn werkdag. Wat een manier om de werkdag te eindigen of niet dan? En die hond, die zorgt voor de beste wandelpauzes sinds tijden. Soms met een klant of collega aan de telefoon en anders gewoon even een mindfull momentje. 30 minuten wandelen door het bos in de pauze is toch echt een geluksmomentje hoor. Waar ik op kantoor altijd veel te weinig in beweging was loop ik nu minimaal 10.000 stappen per dag. Gewoon omdat het kan en moet, want ja, de hond. Dus werken vanuit huis is voor mij ook nog eens een stuk gezonder.

4. Jouw favoriete mensen

Naast de beste pauzes heb je natuurlijk ook thuis alleen jouw favoriete mensen om je heen. Nu zullen er vast ook heel veel mensen zijn met heel veel favoriete en leuke collega’s, maar toch. Hoe fijn is het als je in de ochtend rustig kunt opstarten met je partner of gezin en samen kunt ontbijten voordat je eerste overleg begint. En hoe leuk is het als je aan het (online) thuiswerken bent als je kinderen van school komen en je even een kop thee kunt drinken samen? Dat zijn de momenten die ik mij herinner van vroeger met mijn moeder. En dat zijn nu ook de momenten die ik koester met manlief (en de hond).

5. Alleen reistijd die ertoe doet

Ik ben die idioot die van haar werk houdt en woonde in het oosten van het land en werkte in Amsterdam (of Groningen of Utrecht enz). Reistijd was werktijd en toen ik het deed was het helemaal ok. Maar nu, nu zou ik het nooit meer doen. Wat vermoeiend en wie gaat er nu vier uur in de trein of auto zitten voor een overleg van twee uur. Werken in de trein deed ik met heel veel plezier. Ik zocht dan altijd een stiltecoupé uit en dan werd ik niet gestoord door telefoontjes van collega’s of medereizigers die gezellig wilden kletsen. Maar toch, de ideale werkplek was het niet. Dat vind ik echt het fijnste aan thuiswerken. Dat de reistijd er niet meer is. En nu ik online werk kies ik er ook gewoon voor om die reistijd helemaal niet meer te hebben. Omdat echt bijna alles gewoon hartstikke goed online kan.

6. Balans is the key tijdens (online) thuiswerken

Ok, als je nou toch echt heel graag op kantoor wilt zijn of tussen de mensen wilt werken. Dan kun je ook kiezen voor en en. Deels op kantoor werken en deels thuis werken. Of naar flexplekken en die weer afwisselen met koffietentjes. Kun je ook direct een beetje mensen kijken of een praatje maken met iemand. Of je werkt de ochtend op kantoor en de middag thuis. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden. Misschien vergt het enige creativiteit en planning maar dat mag de pret niet drukken lijkt mij. En uiteindelijk gaat het daar toch om voor mij: de pret. Werk doen wat je leuk vindt en waar je het leuk vindt.

7. Waar staat jouw huis?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn huis staat soms in Nederland en soms in Italië. En we denken er zelfs over om ons huis een tijdje in Portugal te laten staan. Of Spanje? Gewoon omdat de winters in het zuiden zoveel beter zijn (lees: zon en vitamine frisse lucht). En omdat ik mij in de warmte heel veel beter voel. Natuurlijk kun je niet altijd vanuit overal werken als je thuis moet werken. En zeker nu niet. Maar wat nou als je na COVID19 kunt overleggen dat je een tijdje vanuit een andere locatie online kunt gaan werken. Gewoon omdat er zoveel meer is dan alleen die saaie kantoorruimte. Dat is wat mij betreft de toekomst. Mijn toekomst in ieder geval wel. Of eigenlijk is dit voor mij nu al het geval want ik ben mijn eigen baas en ik gun mezelf een fijne en inspirerende thuiswerkplek.

Moraal van dit verhaal over (online) thuiswerken

Dat klinkt beter dan moraal van deze blog. Maar goed. Voor mij is thuiswerken leuk en fijn omdat ik de vrijheid ervaar om zelf mijn dag en week in te delen. Omdat ik grotendeels zelf mijn werkritme kan bepalen. Zo werk ik graag wanneer ik energie heb. Soms is dat in de ochtend en soms in de avond. En natuurlijk heb ik ook te maken met online overleggen met collega’s en die moeten nou eenmaal gepland worden. Maar naast de geplande overleggen is er zoveel meer mogelijk in mijn planning. Dat voelt goed en die ruimte en vrijheid is leuk!

Hoe denk jij over thuiswerken en online werken? Zou jij juist meer of minder willen online (thuis)werken? En wat zijn voor jou de nadelen als je online werkt? Laat je het mij weten? Je kunt altijd contact met mij opnemen via debby@changethehabit.nl of via 0031612767967.

Comments are closed.